West-Siberische Laika

(Zapadnosibirskaia Laika)

Groep: Spitsen en oertypes
FCI: 306
Sectie: 2

Herkomst:
Eén van de 6 Laikatypen waarvan er 3 door de FCI erkend zijn. Vindt zijn oorsprong in West en Centraal Siberië en de Oeral. We onderscheiden twee typen, het Mansitype en het Hantytype. Het Mansitype is lichter gebouwd en hoogbeniger dan het Hantytype.

Algemeen voorkomen:
De meest populaire van de drie Laikarassen, middelgroot, droog, krachtig en atletisch gebouwd. Heeft een natuurlijk uiterlijk en een zeer groot uithoudingsvermogen.

Schofthoogte:
reu: 55-62 cm, teef: 51-58 cm.

Gewicht:
20-30 kg.

Vacht:
Bovenvacht stug en recht, rijke, zachte ondervacht. Komt voor in diverse kleuren zoals wit, grijs, rood, bruin en in elke mogelijke combinatie en schakering van deze kleuren.

Gebruik:
Jachthond voor allerlei soorten wild. In Rusland voornamelijk op pelsdieren en in Scandinavië voornamelijk op groot wild als eland, wild zwijn en beer maar tevens op veerwild. Bij het jagen zoekt de hond zelfstandig een groot gebied af, geeft door te blaffen aan waar het wild zich bevindt en houdt het op de plaats totdat de jager arriveert en aan kan leggen. Deze typische manier van jagen kan en mag in Nederland niet uitgeoefend worden. Een veelzijdige hond die, als men niet in de gelegenheid is met hem te jagen, inzetbaar is bij verschillende hondensporten zoals speurwerk, zweetwerk en reddingswerk.

Gezondheid:
Nog voornamelijk gefokt als jachthond, dus als werkras. Weinig gezondheidsproblemen bekend.

Aard:
Open, zachtaardig en gevoelig en zeer aanhankelijk. Loyaal naar gezin en roedel maar met en sterke persoonlijkheid. Hoort niet angstig te zijn. Heeft menselijk gezelschap nodig. Reuen zeer sociaal naar teefjes maar dominanter naar mannelijke soortgenoten. Een niet moeilijk te trainen hond, mits er consequent en rechtvaardig met hem omgegaan wordt. Een harde aanpak dient vermeden te worden. Een hond waarmee gewerkt moet worden en die veel beweging en geestelijke uitdaging nodig heeft. Krijgt hij dat niet dan kunnen gedragsproblemen ontstaan.

Bijzonderheden: 
Niet geschikt voor mensen die niet voldoende tijd aan hun hond kunnen of willen besteden. Vanwege de grote jachtpassie niet geschikt voor mensen die hun honden altijd overal los willen laten lopen of onvoorwaardelijke gehoorzaamheid eisen.

Verzorging:
Minstens twee maal per jaar een periode van sterke rui waarbij de hond de ondervacht verliest.

Voor de officiële rasstandaard in het Engels: zie www.fci.be

Zie ook de officiële rasinformatie van de RvB