Russisch-Europese Laika

(Russko-Europeiskaia Laika)

Groep: Spitsen en oertypen
FCI: 304
Sectie: 2

Herkomst:
Eén van de 6 Laikatypen, waarvan er 3 door de FCI zijn erkend. De Russisch-Europese Laika is de minst verspreide en daarmee de minst bekende van deze 3 rassen. Komt van oorsprong uit het noordelijke gebied van het Europese deel van Rusland. Is nauw verwant aan de Karelische Berenhond, maar over het algemeen lichter gebouwd.

Algemeen voorkomen:
De kleinste van de drie Laikarassen, middelgroot, droog en krachtig gebouwd. Heeft een natuurlijk uiterlijk en een zeer groot uithoudingsvermogen. Schofthoogte: reu: 52-58cm, teef: 48-54cm Gewicht: 20-25kg Vacht: Bovenvacht stug en recht, ondervacht goed ontwikkeld en zacht. Voornamelijk zwart met wit, variërend van bijna geheel zwart tot bijna geheel wit, maar ook grijs en peper en zout. Ticking op de ledematen is niet gewenst, een rode kleur evenmin.

Gebruik:
Jachthond voor allerlei soorten wild, van klein wild, zoals eekhoorn, marterachtigen en veerwild tot groot wild, zoals eland, beer, wild zwijn en lynx. De hond moet zelfstandig een groot gebied afzoeken, geeft door te blaffen aan waar het wild zich bevindt en houdt het op de plaats, zodat de jager kan naderen en aan kan leggen. Deze typische manier van jagen kan en mag hier in Nederland niet uitgeoefend worden.

Gezondheid:
Puur werkras, weinig gezondheidsproblemen bekend.

Aard:
Open, vriendelijk, zeer aanhankelijk en gevoelig. Loyaal naar het gezin en de roedel en hoort niet angstig te zijn. Heeft menselijk gezelschap nodig. Met betrekking tot vreemden kan hij iets gereserveerd zijn. Heeft een sterk gevoel voor territorium en kan agressief reageren als een vreemde hond de roedel nadert. Reuen zijn over het algemeen dominant naar andere reuen. Een energieke hond met veel temperament, die vaak een aanleiding vindt om luidruchtig te zijn. Het is een niet moeilijk te trainen hond, mits hij een consequente en rechtvaardige opvoeding krijgt, waarbij een harde aanpak moet worden vermeden. Een hond waar mee gewerkt, bij voorkeur gejaagd, moet worden en die veel beweging en geestelijke uitdaging nodig heeft. Zo niet dan kunnen gedragsproblemen ontstaan.

Bijzonderheden:
Niet geschikt voor mensen die niet voldoende tijd aan hun hond kunnen of willen besteden. Vanwege de grote jachtpassie ook niet geschikt voor mensen die hun hond altijd en overal los willen laten of onvoorwaardelijke gehoorzaamheid eisen.

Verzorging:
Minstens twee maal per jaar een periode van sterke rui, waarbij hij de ondervacht verliest.

Voor de officiële rasstandaard in het Engels: zie www.fci.be

Zie ook de officiële rasinformatie van de RvB