Noorse Elandhond, Grijs

(Norsk Elghund, Grå)

Groep 5

Spitsen en Oertypes

FCI

242

Sectie

2

Land van Herkomst

Noorwegen

Korte geschiedenis

De Noorse Elandhond heeft door de eeuwen heen de mens geholpen om aan voedsel te komen door hun jachtpassie en gezorgd voor bescherming en bewaking tijdens de lange donkere winters van het hoge Noorden. Bij opgravingen in Varanger zijn skeletten gevonden van rond 7000 jaar voor Chr., die duidelijke overeenkomsten vertoonden met de huidige Noorse Elandhond. De Noorse Elandhond is een echte jachthond voor groot wild, met name de Eland en in mindere mate de Beer. Daarnaast is de Noorse Elandhond een sociale hond die als familie hond zich goed thuis voelt mits hij voldoende aandacht en beweging krijgt. Een lange wandeling elke dag is een must voor dit ras. Bij de juiste verzorging is het een rustige hond in huis, buiten actief en alert zoals het een jachthond betaamd. De Noorse Elandhond is het Nationale ras van Noorwegen en Scandinavië heeft dan ook de grootste populatie waarbij de hond nog steeds gebruikt wordt voor zijn oorspronkelijk werk: de jacht op de Eland. Buiten Scandinavië komt de Noorse Elandhond in mindere mate voor in Amerika, Canada en Europa.

Gebruik

Werkt los of aangelijnd een wildspoor uit. Bij los werken moet de hond door fel blaffen aangeven dat hij wat gevonden heeft, zodat de jager weet waarheen hij moet gaan. Dat kan door onbegaanbaar terrein even duren; in de tussentijd moet de hond voorkomen dat de eland er vandoor gaat. Tegenwoordig wordt er, als er los gejaagd wordt, veel gewerkt met GPS, wat het vinden van de hond met eventuele Eland vergemakkelijkt.

Aard

Onverschrokken en moedig, zelfstandig, eigenzinnig en energiek. Gericht op mensen, vriendelijk, waaks, maar niet agressief tegen vreemden. Redelijk gehoorzaam te krijgen, maar nooit helemaal.

Gezondheid

Een aandoening die voorkomt is FRD oftewel Familial Renal Disease is een erfelijke ziekte, die chronisch nierfalen veroorzaakt bij de Noorse Elandhond. Iedere hond die voor de fok ingezet wordt moet hierop getest worden, echter is het geen definitieve garantie dat de hond deze aandoening op latere leeftijd (tot +/- 5 jaar) niet alsnog kan ontwikkelen. Er bestaat nog geen DNA test voor deze aandoening.

Algemeen voorkomen

Hoofd: wigvormig, vrij breed tussen de oren, voorhoofd en achterhoofd licht gewelfd, nauwelijks uitgesproken stop. Krachtige voorsnuit, rechte neusrug, evenwijdig aan de schedellijn.
Ogen: donkerbruin, niet uitpuilend.
Oren: hoog aangezet, rechtopstaand, spits, klein en beweeglijk.
Gebit: schaargebit.
Lichaam: krachtig, gedrongen, kort. Brede borstkas met goed gewelfde ribben. Vlakke rug, nauwelijks opgetrokken buiklijn.
Ledematen: goede botten met sterke, droge en rechte voorbenen, duidelijke hoeking van de schouder en opperarm. Achterbenen sterk, droog en krachtig, met duidelijke hoeking van de knie- en spronggewrichten, evenwijdig.
Voeten: vrij klein, iets ovaal, goed gesloten, naar voren gericht.
Staart: krachtig, hoog aangezet, verhoudingsgewijs kort, dicht behaard. Wordt opgerold gedragen, bij voorkeur boven het midden van de rug.
Vacht: dicht, weelderig, stug en zonder krullen. Op het hoofd en de voorkant van de benen kort en dicht aanliggend, het langst in de hals, de achterkant van de voorbenen en de dijbenen en op de staart. De vacht bestaat uit lange, uitstaande, rechte dekharen en een rijkelijke ondervacht.
Kleur: donker- of lichtgrijs met zwarte uiteinden aan de lange bovenvacht, lichter op de borst, buik en benen, op de onderkant van de start, onder de staartwortel en rond de hals (kraag). De oren en de voorste delen van de voorsnuit moeten donker zijn (donker masker).
Schofthoogte: reu ongeveer 52 cm, teef 49 cm.

Fokkers

Halejeger

Van de Wueste Graaf

Dorothee den Hartog

 

[email protected]
+31 6 83 59 63 66

Dekreuenlijst

Kolle

Stamboom­naam
Kolle Kadin van de Kilstroom
Geboorte­datum
05-11-2016
NHSB nummer
3062607
Gezondheids­­onderzoeken
ECVO = vrij (18-04-2018)
HD = A (17-04-2018)
DNA POAG (Laboklin) = drager
Karakter
Kolle is een rustige, vriendelijke reu, die met vrijwel iedere hond overweg kan. Hij is van zichzelf gehoorzaam. Zijn jachtpassie uit zich alleen in echte situaties, hij laat zich niet bedotten.

Fedor

Stamboom­naam
Fedor av Tallo
Geboorte­datum
07-11-2018
NHSB nummer
3152051
Gezondheids­­onderzoeken
ECVO = vrij (18-11-2020)
HD = A
DNA POAG (Laboklin) = drager
Karakter
Fedor is een sociale reu die ook goed met andere dieren overweg kan én is een enorme kindervriend. Werken, met name zweetwerk is zijn passie maar ook gehoorzaamheidstraining en behendigheid vind hij leuk om te doen. In huis een rustige reu, buiten altijd alert zoals het een Noorse Elandhond betaamt.

Senna

Stamboom­naam
Gokstadhaugen’s Senna
Geboorte­datum
25-04-2019
NHSB nummer
3167576
Gezondheids­­onderzoeken
ECVO = vrij (15-12-2021)
HD = C (15-10-2020)
DNA POAG (Laboklin) = drager (09-08-2019)
Karakter
Mijn naam is Senna en ik ben geboren in Noorwegen in de Gokstadhaugen’s kennel. Als pup ben ik daar door mijn huidige baas opgehaald en naar Nederland verhuist. Ik ben een heel lieve en zachtaardige reu. Ik ben erg aanhankelijk en dol op mijn baasjes. In huis ben ik heel rustig, maar als ik ga wandelen ben ik heel alert. Mijn jachtpassie komt dan naar boven. Ik vind het geweldig om naar het bos te gaan en daar te speuren naar wild..

Bowy

Stamboom­naam
Bowy
Geboorte­datum
07-01-2020
NHSB nummer
3182456
Gezondheids­­onderzoeken
ECVO = vrij (29-08-2022)
HD = A
DNA POAG (Laboklin) = vrij
ChD = vrij
Karakter
Zijn roepnaam is Lycka, maar zijn geboortenaam is Bowy. Het huis van zijn baas bewaakt hij, zoals een Noorse Elandhond hoort te doen. In huis is Lycka rustig, wordt graag aangehaald en begroet iedereen die binnen komt zeer enthousiast. Noem hem een allemansvriend. Naar kinderen is Lycka zachtaardig. Elke dag wandelen in het bos of de hei is zijn passie en als er wild of zelfs muizen in de buurt zijn, reageert Lycka zeer allert. Met zweetwerk komt Lycka volledig in zijn element. Strak gefocust tot de prooi gevonden is. Andere honden worden luidruchtig en enthousiast begroet, waarna het snel overgaat naar spelen.

Luka

Stamboom­naam
Halejeger Kisor
Geboorte­datum
11-05-2021
NHSB nummer
3235022
LOSH​ nummer
9202027
Gezondheids­­onderzoeken
Primary Open Angle Glaucoma (POAG) = vrij /clear
HD = B  (04/04/2023)
Chondrodysplasia = vrij door afstamming
Karakter
Luka is een vriendelijke, charmante reu. Hij gaat mee naar het werk en past na sluitingstijd op de winkel van zijn baas. Luka heeft hiermee veel mensenkennis opgedaan en laat klanten ongemoeid. Na sluitingstijd past hij op de winkel zodat niemand ongemerkt binnen kan komen. 

Rasverenigingen in het buitenland

Denemarken

Spidshundeklubben

Finland

Suomen Harmaahirvikoirajärjestö

Noorwegen

Norske Elghundklubbers Forbund

Zweden

Svenska Älghundklubben

Zweden

Svenska Björnhundklubben