Artikelen bekeken hits

Herding Trail Groede TS (traditional style)

In navolging van de succesvol verlopen éérste Herding Trail TS in 2015, organiseert de Werkgroep Herderen (WGH) van De Nederlandse Herdershonden Club (NHC) wederom een Herding Trail TS in 2016.

Het zal plaats vinden op 9 en 10 april te Groede in Zeeuws-Vlaanderen van 10.00-17.00 uur.

Op beide dagen is er de mogelijkheid om de volgende onderdelen te lopen: HWT, IHT 1-2-3.

Dit keer is er ook het CACITR te verdienen, wat de eerste keer zou zijn in Nederland, dus een primeur!

De Traditional Style (TS) is anders dan de Collecting Style (CS), het verschil zit hem in het feit dat bij de CS de hond, de schapen als het ware op drijft zoals we bij de Border Collies vaak zien en de TS gebeurt doordat de hond de (buiten) grenzen voor zijn hoede neemt waarover de schapen niet mogen komen voor hun veiligheid. Dit kan een natuurlijke grens (karrespoor/wandelspoor) zijn maar ook een kunstmatige (asfalt), het zijn twee totaal verschillende disciplines!
Als voorbeeld: de schapen staan te grazen op een z.g. brink (met bomen en gras beplant plein) in een dorp, eromheen rijden auto’s. De schapen mogen op heel de brink grazen maar mogen niet op de weg komen. De hond loopt (indien nodig) op de weg heen en weer om de schapen duidelijk te maken: de brink is voor jullie en de weg (grens) voor mij!, hier komt de term grenslopen dan ook vandaan. Dit kan ook tijdens het verplaatsen van de kudde zo zijn, de schapen lopen over de groenstrook langs de weg, en de hond op de weg/fietspad. Afhankelijk van de grote van de kudde kan dit met één of meerdere honden.(de hond is als het ware een bewegend hek)

Inschrijving staat open voor honden uit rasgroep 1, 2 en 5 met uitzondering van de Border Collie en Kelpie.

De keurmeester voor deze beide dagen is Andre Roller uit Duitsland waar hij zijn kudde hoed volgens deze manier.

Voor inschrijven kijk op: www.hollandseherder.nl

Adres terrein:

Groede Podium